Cum il recunosti
Numele popular de sovarf vine din slava veche si inseamna „varf uscat ”. In prezent, numele oregano utilizat internaţional a luat incet incet locul vechii denumiri.
Romanii ii mai cunosc si ca (denumiri folosite mai mult regional): sovarv, savur, majoran, milot, stropan, busuioc-de-pădure, busuiocul-feciorilor, maghiran-salbatic, poala-Sfintei-Marii, budeana, dost, ferastau.
Sovarful este o planta perena, de pana la 20–80 cm inaltime, cu tulpina in patru muchii.
Frunzele sunt opuse, cu o lungime de 1–4 cm, scurt petiolate, de forma ovala, cu marginea intreaga sau usor dintata. Contin celule cu ulei eteric, acesta fiind motivul utilizării drept condiment.
Florile sunt mov, rareori albe, lungi de 3–4 mm, si apar pe tepi. Ele sunt inconjurate de bractee cu marginea de culoare purpurie.
Planta infloreste incepand din iulie pana in august. Creste prin fanetele din regiunile de deal si de munte
Compozitie chimica
Plante contine uleiuri volatile (carvacrol, timol), taninuri, principii amare, antociani (peonidol, marvidol), flavone (apigenol, luteol, kempferol si glicozide ale acestora), acizi polifenolcarboxilici si derivati (acid cafeic, rosmarinic, clorogenic), compusi terpenici (acid ursolic, oleanolic), substante minerale.
Indicatii terapeutice si utilizari
Datorita componentilor sai (uleiuri volatile, tanin, antociani, flavones, substante minerale), sovarful poate indeplini rolul de:
Antipastic asupra musculaturii netedeSedativ asupra sistemului nervos centralAntisepticStomahicCarminativFluidifiant asupra secretiilor bronsice
Modalitati de folosire
1. infuzie: Este utila in caz de:
Afectiuni stomacale (colitele de fermentatie, gastrospasmul, atonia gastrica, gastritele hipoacide, tulburarile intestinale, dizenteria, diareea)- (250 ml) se pun 2 lingurite de planta maruntita. Se acopera, se infuzeaza 10 minute, dupa care se strecoara. Inainte de fiecare masa, se iau 100 ml (4 linguri) de infuzie. * Colici renale. Doua lingurite de frunze uscate de Sovarf se oparesc in 500 ml de apa. Se beau trei cani de infuzie pe zi, inainte sau intre mese.Amigdalite, tuse, traheita. Patru lingurite de planta se pun in 250 ml apa rece. Se aduc pana la fierbere, apoi se mai tin pe foc mic timp de 10 minute. Se strecoara si se face gargara de 6 ori pe zi. Insomnie. Se infuzeaza 2 lingurite de planta in 200 ml apa clocotita, timp de 25-30 de minute. Se bea cate un pahar pe zi. Efectul creste, daca se spala si capul cu infuzie preparata dintr-o mana de Sovarf, la 3 l de apa clocotita. Se lasa sa se raceasca 1-2 ore, apoi se reincalzeste usor.Fibrom uterin, premenopauza si chisturi ovariene. Amesteca doua linguri de planta uscata cu 300 ml de apa fierbinte si lasa la imfuzat timp de 15 minute, apoi se racesc la temperatura camerei, timp de 45 minute. Se bea lichidul cald, cate 150 ml, de doua ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa.
2. Pulbere: se obtine prin macinarea partii aeriene a plantei
Este utila in caz de:
Afectiunile tubului digestiv (gura, esofag, faringe). Un varf de cutit din praf de Sovarf se tine sub limba timp de 10 minute, apoi se inghite cu putina apa.Guturai. Se inhaleaza pulberea obtinuta din flori si frunze uscate, cernute prin sita fina.
3. unguent: frunzele crude sau uscate de Sovarf, amestecate cu osanza topita sau unt de tara, se aplica pe arsuri, eczeme, rani, furuncule
4. Tinctura din amestec de 50 g de sovarv + 50 g de urzici uscate la 1 litru de alcool de 70°; se macereaza la soare 15 zile, se strecoara si se iau cate 2 linguri de macerat la 200 ml de apa, cu care se fac frectii pe cap pentru a combate matreata, pentru stimularea cresterii parului si distrugerea paduchilor.
5. Ulei din 100 g de herba uscata si maruntita la 500 ml de ulei de floarea soarelui sau masline; se fierbe pe baia de apa timp de o ora, se strecoara si se foloseste pentru frectii usoare in reumatism, lumbago, colici si crampe abdominale, entorse si luxatii.
6. Cataplasme din frunze proaspete, strivite si puse intr-un saculet de tifon, plasat intr-un vas cu vapori de apa; se aplica in dureri de reumatism, lumbago, torticolis (strambarea gatului), traumatisme, dureri de cap si de masele, pierderea auzului.
In caz de febra, piseaza frunzele proaspete iar cu masa verde inveleste laba piciorului.
7. Inhalatii cu aburi dintr-un decoct de sovarv in caz de guturai, traheo-bronsite, epidemii de gripa sau alte viroze respiratorii.
Recoltare si pastrare
In scop terapeutic se folosesc partile aeriene ale plantei (Origani herba); florile infloresc din lunile iunie pana in august, iar culesul partilor aeriene se face in orele diminetii atunci cand planta contine cele mai multe uleiuri eterice.
Se taie cu un foarfec sau cu cutitul ramurele de 20-25 cm, care se pun apoi la uscat, in strat subtire, in odai bine aerisite. Pentru a obtine 1 kilogram de produs uscat ai nevoie de 2-3 kilograme de planta proaspata
Plantele se intorc de 2-3 ori pe zi, altfel se innegresc si pierd din aroma specifica si din calitatile vindecatoare. Planta uscata corect isi pastreaza culorile naturale si o aroma placuta.
Dupa uscare, tulpinile se pastreaza separat si se folosesc pentru uz extern, iar din flori si frunze se prepara ceaiuri, tincturi sau infuzii pentru uz intern.
Contraindicatii pentru sovarf
Sovarful este contraindicat pentru urmatoarele categorii de persoane:
Bolnavii cu anemie feriprivaPersoanele care prezinta alergii la plantele din familia LamiaceaeFemeile insarcinate
Si, ca sa inchei in acelasi fel cum am inceput, iata o reteta ( din batrani) de data asta pentru astm, bronsite, stari gripale, traheite, tuse convulsiva.
Reteta: fa un amestec din 2 linguri de Sovarf, 4 linguri de Podbal si 4 linguri de fructe sau frunze (uscate) de Fragi sau Zmeura si 2 linguri de radacina de Nalba-mare.
Infuzeaza 4 lingurite de amestec in 500 ml de apa fierbinte si bea cate 150 ml, de patru ori pe zi, intre mese. Fiecare inghititura se tine in gura 10-15 minute, inainte de a fi ingerata.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
http://www.medplanet.dbioro.eu/doc/curs%20%20utilizari%20fitoterapeutice.pdf
http://www.formula-as.ro/2010/935/medicina-naturii-44/sovarful-12868
http://www.farmacia-verde.ro/2008/06/04/sovarvul/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu