Colinde

Cati crestini sunteti in casa

1. Cati crestini sinteti in casa-2
Cu totii stati la o masa -2
2. S/ascultati cuvint frumos -2
Judecatata lui Hrastos-1
Caci aceasta/i de foloS.-1.
3. Iuda din nou a iesit -2
Si cu jidovii a vorbit -1
Au vorvit , s/au sfatuit -1
4. Dati/mi voi treizeci de arginti -2
Sa vi-l dau pe Hrastos prins-2
5. Ei treizeci de arginti i/au dat -2
Pe Hristos l/au cumparat-1
I/au luat si l/au legat -1
Si/nainte l/au manat-1
6. La Golgota jidoveasca -2
Acolo sa/l rastigneasca -1
Rastigneste/l tu Pilate -1
Ca si tie ti/a fost frate -1
Frate, frate cu dreptate-1
Pin /la ceasul cel de moarte -1
7. Sus pe cruce l/au suit -2
Manile i/au tintuit -1
Picioarele au pironit -1
Doua mani , doua picioare -1
Una sus la inimioara-1
8. I/ar Iisus. cand a oftat-1
...................(pauza)
I/ar Isus , cand a oftat..-1
Oofff....
Muntii s/au cutremurat-1
Vaile s/au spulberat -1
Luna/n singe s/anchegat. -1
9. Oameni buni viata sa fie,2
La multi ani cu bucurie 2.

Sfanta Maica Lui Iisus

Sfanta maica lui Isus -1
Rataceste-n jos si-n sus-2
Cata loc sa odihneasca-1
Si Fiul Sfant sa-L nasca-2
La un plop cu frunza deasa-1
Jos pe pajiste se lasa-2
Plopul frunza-si scutura-1
Maica odihna n-avea.-2
Obosita Maica Sfanta-1
Din gura astfel cuvanta-2
-Plopule plop ne-ndurat-1
Fii de astazi blestemat-2
Si de Domnul si de mine -1
Si de Fiul care vine.-2
La un grajd de cai soseste -1
Jos in iesle s-oploseste-2
Caii rod fac torop mare-1
Maica odihna nu are.-2
Obosita Maica Sfanta-1
Din gura astfel cuvanta:-2
-Cailor, cai ne-ndurati-1
Fiti de astazi blestemati-2
Si de Domnul si de mine-1
Si de Fiul care vine.-2
La un grajd de boi soseste-1
Jos in iesle s-oploseste-2
Boii blanzi la ea privesc-1
Si sufland o aburesc.-2
Odihnita Maica Sfanta -1
Din gura astfel cuvanta-2
-Boilor bouleni cuminti-1
Binecuvantati sa fiti-2
Si de Domnul si de mine -1
Si de Fiul care vine.-2
La anul si la multi ani sa va fie de mine cu Nasterea Domnului!

SOVARFUL (origanum vul­ga­re)- un veritabil antibiotic natural care creste imunitatea si energizeaza organismul.

Cum il recunosti

Numele popular de sovarf vine din slava veche si inseamna „varf uscat ”. In prezent, numele oregano utilizat internaţional a luat incet incet locul vechii denumiri.

Romanii ii mai cunosc si ca (denumiri folosite mai mult regional): sovarv, savur, majoran, milot, stropan, busuioc-de-pădure, busuiocul-feciorilor, maghiran-salbatic, poala-Sfintei-Marii, budeana, dost, ferastau.

Sovarful este o planta perena, de pana la 20–80 cm inaltime, cu tulpina in patru muchii.

Frunzele sunt opuse, cu o lungime de 1–4 cm, scurt petiolate, de forma ovala, cu marginea intreaga sau usor dintata. Contin celule cu ulei eteric, acesta fiind motivul utilizării drept condiment.

Florile sunt mov, rareori albe, lungi de 3–4 mm, si apar pe tepi. Ele sunt inconjurate de bractee cu marginea de culoare purpurie.

Planta infloreste incepand din iulie pana in august. Creste prin fanetele din regiunile de deal si de munte

 

Compozitie chimica

Plante contine uleiuri volatile (carvacrol, timol), taninuri, principii amare, antociani (peonidol, marvidol), flavone (apigenol, luteol, kempferol si glicozide ale acestora), acizi polifenolcarboxilici si derivati (acid cafeic, rosmarinic, clorogenic), compusi terpenici (acid ursolic, oleanolic), substante minerale.

Indicatii terapeutice si utilizari

Datorita componentilor sai (uleiuri volatile,  tanin, antociani, flavones, substante minerale), sovarful poate indeplini rolul de:

Antipastic asupra musculaturii netedeSedativ asupra sistemului nervos centralAntisepticStomahicCarminativFluidifiant asupra secretiilor bronsice

Modalitati de folosire

1. infuzie: Este utila in caz de:

Afectiuni stomacale (colitele de fermentatie, gastrospasmul, atonia gastrica, gastritele hipoacide, tulburarile intestinale, dizenteria, diareea)- (250 ml) se pun 2 lingurite de planta maruntita. Se acopera, se infuzeaza 10 minute, dupa care se strecoara. Inainte de fiecare masa, se iau 100 ml (4 linguri) de infuzie. * Colici renale. Doua lingurite de frunze uscate de Sovarf se oparesc in 500 ml de apa. Se beau trei cani de infuzie pe zi, inainte sau intre mese.Amigdalite, tuse, traheita. Patru lingurite de planta se pun in 250 ml apa rece. Se aduc pana la fierbere, apoi se mai tin pe foc mic timp de 10 minute. Se strecoara si se face gargara de 6 ori pe zi. Insomnie. Se infuzeaza 2 lingurite de planta in 200 ml apa clocotita, timp de 25-30 de minute. Se bea cate un pahar pe zi. Efectul creste, daca se spala si capul cu infuzie preparata dintr-o mana de Sovarf, la 3 l de apa clocotita. Se lasa sa se raceasca 1-2 ore, apoi se reincalzeste usor.Fibrom uterin, premenopauza si chisturi ovariene. Amesteca doua linguri de planta uscata cu 300 ml de apa fierbinte si lasa la imfuzat timp de 15 minute, apoi se racesc la temperatura camerei, timp de 45 minute. Se bea lichidul cald, cate 150 ml, de doua ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa.

2. Pulbere: se obtine prin macinarea partii aeriene a plantei

Este utila in caz de:

Afectiunile tubului digestiv (gura, esofag, faringe). Un varf de cutit din praf de Sovarf se tine sub limba timp de 10 minute, apoi se inghite cu putina apa.Guturai. Se inhaleaza pulberea obtinuta din flori si frunze uscate, cernute prin sita fina.

3. unguent: frunzele crude sau uscate de Sovarf, amestecate cu osanza topita sau unt de tara, se aplica pe arsuri, eczeme, rani, furuncule

4. Tinctura din amestec de 50 g de sovarv + 50 g de urzici uscate la 1 litru de alcool de 70°; se macereaza la soare 15 zile, se strecoara si se iau cate 2 linguri de macerat la 200 ml de apa, cu care se fac frectii pe cap pentru a combate matreata, pentru stimularea cresterii parului si distrugerea paduchilor.

5. Ulei din 100 g de herba uscata si maruntita la 500 ml de ulei de floarea soarelui sau masline; se fierbe pe baia de apa timp de o ora, se strecoara si se foloseste pentru frectii usoare in reumatism, lumbago, colici si crampe abdominale, entorse si luxatii.

6. Cataplasme din frunze proaspete, strivite si puse intr-un saculet de tifon, plasat intr-un vas cu vapori de apa; se aplica in dureri de reumatism, lumbago, torticolis (strambarea gatului), traumatisme, dureri de cap si de masele, pierderea auzului.

In caz de febra, piseaza frunzele proaspete iar cu masa verde inveleste laba piciorului.

7. Inhalatii cu aburi dintr-un decoct de sovarv in caz de guturai, traheo-bronsite, epidemii de gripa sau alte viroze respiratorii.

Recoltare si pastrare

In scop terapeutic se folosesc partile aeriene ale plantei (Origani herba); florile infloresc din lunile iunie pana in august, iar culesul partilor aeriene se face in orele diminetii atunci cand planta contine cele mai multe uleiuri eterice.

Se taie cu un foarfec sau cu cutitul ramurele de 20-25 cm, care se pun apoi la uscat, in strat subtire, in odai bine aerisite. Pentru a obtine 1 kilogram de produs uscat ai nevoie de 2-3 kilograme de planta proaspata

Plantele se intorc de 2-3 ori pe zi, altfel se innegresc si pierd din aroma specifica si din calitatile vindecatoare. Planta uscata corect isi pastreaza culorile naturale si o aroma placuta.

Dupa uscare, tulpinile se pastreaza separat si se folosesc pentru uz extern, iar din flori si frunze se prepara ceaiuri, tincturi sau infuzii pentru uz intern.

Contraindicatii pentru sovarf

Sovarful este contraindicat pentru urmatoarele categorii de persoane:

Bolnavii cu anemie feriprivaPersoanele care prezinta alergii la plantele din familia LamiaceaeFemeile insarcinate

 Si, ca sa inchei in acelasi fel cum am inceput, iata o reteta ( din batrani) de data asta pentru astm, bronsite, stari gripale, traheite, tuse convulsiva.

Reteta: fa un amestec din 2 linguri de Sovarf, 4 linguri de Podbal si 4 linguri de fructe sau frunze (uscate) de Fragi sau Zmeura si 2 linguri de radacina de Nalba-mare.

Infuzeaza 4 lingurite de amestec in 500 ml de apa fierbinte si bea cate 150 ml, de patru ori pe zi, intre mese. Fiecare inghititura se tine in gura 10-15 minute, inainte de a fi ingerata.

     Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

http://www.medplanet.dbioro.eu/doc/curs%20%20utilizari%20fitoterapeutice.pdf

http://www.formula-as.ro/2010/935/medicina-naturii-44/sovarful-12868

http://www.farmacia-verde.ro/2008/06/04/sovarvul/

       

Ceaiul de busuioc - remedii naturale

Astazi vreau sa va scriu despre ceaiul de busuioc, care nu lipseste din casa noastra!

Ceaiul de busuioc este folosit ca leac inca din timpurile fenicienilor, care-i atribuiau proprietati magice multiple, ridicandu-l la rang de planta sfanta.

Compozitia bogata in substante benefice, cu actiuni antimicrobiene sau antiinflamatorii, face ca busuiocul sa fie de un real ajutor in tratamentul multor afectiuni.

Un remediu de nadejde in tulburarile gastro-intestinale, busuiocul stimuleaza digestia, calmeaza colicile, ajuta la eliminarea gazelor, este antiemetic, antiseptic intestinal si diuretic.

In inflamatiile cailor respiratorii planta de busuioc este utilizata ca antiseptic respirator, antispastic, antitusiv, bronhodilatator. De asemenea, printre proprietatile busuiocului se mai numara si cele de galactogog (stimuleaza secretia de lapte), reechilibrant al activitatii endocrine, stimulent al sistemului imunitar, tonic general, tonic nervos, antidepresiv.

Busuiocul intareste sistemul imunitar, regleaza functiile glandelor endocrine si metabolismul celular, tonifiind intregul organism. Putem sa consumam ceai de busuioc pentru actiunea energizanta si antidepresiva, planta inlaturand efectele surmenajului si echilibrand starea psihica si emotionala.

Ceaiul de busuioc uscat este recomandat persoanelor ce sufera de migrene pe fond nervos, colici, gastrita si ulcer gastric, colita, bronsita, gripa sau probleme cardiovasculare.

S-a constatat ca busuiocul potenteaza puterea de dezintoxicare la nivelul ficatului, deoarece in frunzele de busuioc sunt prezente sase substante cetonice cu actiune directa asupra celulelor hepatice, care cresc potentialul metabolic al acestora.

Ca urmare, o serie de functii hepatice sunt stimulate, efectele fiind rapide si foarte eficiente. Astfel, ceaiul de busuioc creste viteza de metabolizare a unor toxine provenite din alimentatie (grasimi, carne prajita, coloranti chimici) si creste totodata sinteza enzimei care distruge alcoolul patruns in organism.

Consumul de ceai de busuioc scade efectul nociv al nicotinei si al altor toxice cu nucleu de tip nicotinic, patrunse in sange prin inhalare sau ingestie. De asemenea, ceaiul de busuioc poate reduce viteza de transformare a zaharurilor in grasimi.

Efectul cetonelor din ceaiul de busuioc se face resimtit si in planul capacitatii hepatice de a creste sau micsora proportia glucozei din sange. Ca urmare, variatiile de glicemie vor fi rezolvate cu mai multa promptitudine de ficat.

Ceai de busuioc - utilizari externe

Busuiocul contine uleiuri volatile, avand proprietati antiseptice, bactericide, antiinflamatorii si cicatrizante. In cosmetica se foloseste infuzia sub forma de comprese sau pulverizari in cazul tenului gras si acneic.

De asemenea, pentru indepartarea mirosului neplacut al respiratiei si intarirea gingiilor, se fac spalaturi bucale cu ceai de busuioc.


  Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Mama de inger!

Adorm plângând micuțul meu,
Cu gândul doar la tine,
Te-ai dus în cer, la Dumnezeu,
Si-ți este acum bine!
  
       Dar eu, chiar de nu te-am văzut,
       Îmi este dor de tine,
       Si-as vrea să stii, "Te iubesc mult!"
        Chiar de nu esti cu mine.

Nu stiu ce-ai fost, fată sau băiat,
Dar scumpul meu, sub inimă ai stat,
Asa cum ai si fost, asa vei fi mereu,
În suflet vei rămâne, "Îngerasul meu!".

        Sunt mamă, am copii,
         O viață-i voi iubi,
          Dar Sfinții toți din Cer,
          Au vrut să fiu, "Mamă de Înger!" !

Iarna in Aprilie

Primavara e in toi,
Aprilie e la noi,
Dar ninge tare si e vint,
Copacii sunt cu crengile la pamint!

Mii de flori sunt inflorite,
Toate de zapada acoperite,
E Pastele, Hristos a Inviat!
Sau pe Mos Craciun trebuie de asteptat?!

E vint, e frig si e zapada,
In loc de fuste, ne-mbracam in blana,
Numai Domnul dac-a vrea,
Sa schimbe spre bine ceva!

IDEI DE AFACERI IN REPUBLICA MOLDOVA

Fiind mamica in concediul de maternitate ma gandesc mereu cum sa câștig ceva bani cât stau acasa. Sau cum sa ma dezvolt in acest timp pâna c...